Ziua de 9 mai este pentru moldoveni motiv de cearta, unii inca mai cred ca rusii i-au eliberat de romani, altii care mai citesc putin istoria isi aduc aminte de deportari, de gulagul siberian. Iata ce ne povesteste una dintre cititoarele nostre despre ziua de 9 mai si amintirea acelui an victorios. Poate invatam ceva si din istoriile adevarate, nu doar din propaganda sovietica. Nu insist, fiecare crede ce vrea, insa nu te poti face ca nu stii cine sunt rusii cu adevarat.

Ziua de 9 mai la Moldoveni

Tatal cititoare noastre a fost trimis acasa din armata romana in urma unei rani insa imediat ce rusii au ocupat Moldova, el impreuna cu alti sateni au fost inrolati la gramada si trimisi pe front. Fiind mai citit decat altii, tatal stia si rusa si ivrita si tiganeasca, asa ca spre norocul lui a inteles ce si-au propus rusii dupa ce au inrolat moldovenii in armata lor biruitoare.

Capitanul ce primise trupele moldovenesti s-a gandit ca-i sunt de prisos, asa ca a ordonat uciderea lor, insa omul care stia ruseste a inteles, le-a spus consatenilor ce-i asteapta, dar ca si acum nimeni nu a crezut. Norocul lor ca soldatul rus, de fapt de undeva de prin Caucaz, le-a spus: fugiti cat va tin picioarele, eu o sa trag in aer! Si au fugit pana au dat iar de linia frontului, au fost pusi in prima linia, moldoveanul nostru a fost ranit si demobilizat.

Noroc, soarta sau pur si simplu un episod din istorie? Asa a ajuns omul nostru sa poata povesti copiilor cum i-au eliberat rusii pe moldoveni! MAi vrei sa-ti pui gandacul de colorado in piept?

9 mai la moldoveni

Ziua de 9 mai la moldoveni